Kiitos kaikille kevättapaamiseen osallistuneille!

Kiitos kaikille kevättapaamiseen osallistuneille!

Kevättapaaminen järjestettiin tuttuun tapaan Helsingissä Auroran sairaalan juhlasalissa. Paikalle saapui reilu 20 yhdistyksen jäsentä, kiitos kaikille mukana olleille! 🙂

Yhdityksen puheenjohtaja Anna-Maija Terävä avasi vuosikokouksen ja kertoi terveisiä Madridin konferenssista. Keskustelun aiheena oli myös osaavien ja ammattitaitoisten suomalaisten fysioterapeuttien tieto-taidon vienti kansainvälisille foorumeille.

Päivän aikana Suomen Fysioterapeutit ry:n ja Kuntoutusalan asiantuntijat ry:n puheenjohtaja Tiina Mäkinen kertoi meille liiton ja yhdityksen yhteistyöstä. Pohdinnassa on jatkaako PSYFY erikoisalayhdityksenä vai haemmeko yhteisöjäsenyyttä.

Tarja Takalan workshop sisälsi terveisiä Madridin konferenssista. Mikko Patovirta puhui meille myös Madridissa aiheenaan olleesta persoonallisuuspiirteiden yhteydestä krooniseen kipuun. Kirsti Niskala kertoi BBAT:n mahdollisuuksista selkäoireisten yksilöohjauksessa, kun käyntejä on 2-5 kertaa. Kirsti ohjasi Madridissa samasta aiheesta workshopin.

Kevättapaamisen mieleenpainuvin hetki oli kuitenkin ehkä Vuoden Psyfyläisen valinta. Tässä puheenjohtajan mietteet valintaperusteista:

”Vuoden Psyfyläiseksi 2016 on valittu fysioterapeutti, fysioterapian lehtori Raija Jaakkola! Lämpimät onnittelut Raijalle!

Valinta julkistettiin Psyfy ry:n kevättapaamisessa lauantaina 19.3.2016 Helsingissä. Kunniakirjan lisäksi Raija palkittiin Vuoden psyfyläinen -mukilla, Psyfyn värisellä orkidealla ja maksuttomalla osallistumisella syyskoulutukseen. Lisäksi teemme Raijasta henkilökuvan seuraavaan Psyfy-lehteen.

Tampereen ammattikorkeakoulun fysioterapian lehtori Raija Jaakkola on suomalaisen psykofyysisen fysioterapian uranuurtaja monellakin tapaa. Raija on ollut kehittämässä psykofyysisen fysioterapian koulutusta jo 80 -luvulta lähtien ja jatkaa kehittämistyötä ansiokkaasti edelleen. Koulutuksen alkuaikoina Raija on kääntänyt ruotsinkielistä materiaalia opetuskäyttöön, kun suomenkielistä ei ole ollut vielä saatavilla. Raija on ollut luomassa psykofyysisesti suuntautuneiden fysioterapiaopettajien sekä muiden alan toimijoiden kansallista ja kansainvälistä verkostoa. Raija on nähty myös Psyfy ry:n perustamiskokouksessa!

1987 fysioterapeuttien peruskoulutuksen opetussuunnitelmaan tuli kurssi ”Psyykkisiä toimintoja tukeva fysioterapia”, jota Raija alkoi opettaa. Vuodesta 1994 Tampereella on tarjottu psykofyysisen fysioterapian koulutusta eri muodoissa, aluksi täydennyskoulutuksena ja 2002-2015 erikoistumisopintoina. 2016 koulutus toteutuu jälleen täydennyskoulutuksena. Raija on ollut toteuttamassa myös Basic Body Awareness -peruskurssia Tampereella (silloinen PIRAMK) yhteistyössä BBAT-opettaja Kirsti Niskalan kanssa. Useiden vuosien ajan jatkunut yhteistyö norjalaisten fysioterapiaopettajien kanssa on poikinut norjalaisen psykomotorisen fysioterapian kurssin Suomeen viime vuonna ja jatkoakin on luvassa jo tänä vuonna.

Raija kertoi, miten kiinnostus psykofyysisen fysioterapiaan on herännyt ja vahvistunut esimerkiksi Riitta Keskinen-Rosenqvistin, Gertrud Roxendalin ja Berit Bunkanin kursseilla. Näiden tärkeiden opettajien lisäksi Raija kertoo, että suuria opettajia ovat olleet myös ne asiakaskohtaamiset, joihin hänellä on vuosien aikana ollut mahdollisuus. Myös Raijan oma gradu ”Fysioterapian erityispiirteitä mielenterveysongelmaisten potilaiden hoidossa” on vahvistanut ymmärrystä psykofyysisen fysioterapian alueesta ja osaamista sen opettamisessa.

Jatkuva itsensä kehittäminen lukemisen, lukuisten kurssien ja koulutusten ja erilaisten opintokäyntien muodossa on ollut tärkeä osa Raijan psyfypolkua. Raija kuvaa että ”Psykofyysisen fysioterapian opetus on ollut minulle tarkoittanut sitä, että teen työtä myös itseni kanssa itsetuntemuksen kehittämisessä kaiken aikaa. Psyfyopetus on samalla elämän opiskelua – kuka olen ja mitä minussa tapahtuu, miten olen vuorovaikutuksessa ja suhteessa toisiin ihmisiin…”

Minulle Raija on ollut tärkeä opettaja erikoistumisopintojen aikaan sekä tärkeä tuki ja yhteistyökumppani ensimmäisellä Psyfy ry:n puheenjohtajakaudellani, siitä iso kiitos. Vielä kerran, onnea Raija!”

 

Onnea Raija ja kiitos kaikille mukana olleille! Voit käydä katsomassa kuvia kevättapaamisesta facebookissa. Nähdään viimeistään syyskoulutuksessa, jonka aiheena on tänä vuonna Uni ja terveys. Koulutuksesta on tulossa lähiaikoina lisätietoja 🙂 Pidähän silmät ja korvat auki!